Кофеинът влияе ли на кръвното налягане

Пиенето на кафе всеки ден може да помага много да се събудите сутрин, но дали не повишава кръвното Ви налягане? Дали консумацията на кофеинови напитки е безопасна за онези, при които лекарите вече са установили, че имат високо кръвно налягане?

Кофеинът може да причина покачване на кръвното при някои хора. Обичайното Ви кръвно налягане играе роля за това колко нарастване може да очаквате. Според учени хора с нормално кръвно налягане могат да изпитат временно повишаване на кръвното. Покачването е по-значително при онези, при които вече е установено, че имат високо кръвно налягане.
Дали кофеинът покачва кръвното налягане много драстично, ако се консумира често? На практика, докато някои изследователи са открили, че толерантността към кофеина играе важна роля за това колко се покачва кръвното при пиене на кафе, то според други то се покачва по-малко при хора, които не пият такава напитка. Затова и теориите по този въпрос са доста спорни.
Имайте предвид, че макар консумацията на кофеинови напитки може да доведе до покачване на кръвното, то не бива да се счита за конкретна причина за покачване на кръвното. Ако имате кръвно с нормални стойности, няма нужда да се притеснявате, че пиете кафе.

Ако обаче вече лекарите са определили, че имате високо кръвно и се безпокоят за отрицателните ефекти, които кофеинът може да причини на здравето Ви, то ще е добре да ограничите количеството на приема му. Някои лекари може да препоръчат пълното ограничаване на кофеинови напитки. Декофеиновите продукти в са идеална алтернатива, помагаща в тази насока.
Има определени ситуации, в които е добре да избягвате кофеинови напитки, за да държите стойностите на кръвното си налягане под контрол. Добре е те да не се консумират преди физически упражнения, вдигане на тежести или друга тежка физическа дейност, защото това може да предизвика повишаване на стойностите на кръвното. Според специалисти бременните жени също трябва да избягват консумацията на кафе, ако страдат от високо кръвно.

Дали кофеинът покачва кръвното толкова много, че да се притесните? Хората с нормално кръвно няма от какво да се тревожат. За да установите дали сте сред тях в домашни условия, можете да използвате някой от марковите апарати от http://zdravko.bg. Така ще установите дали е безопасно за Вас да пиете кафе. Добре е, ако сте отчели високи стойности на кръвното с апарата си за мерене вкъщи, да се консултирате и с лекар какви мерки са нужни , за да се почувствате по-добре. Сред тези мерки може да бъде и ограничаване на консумацията на кофеиновите напитки.